Monthly Archives: giugno 2017

Simpoziumi Internazional i Arkitekturës dhe i Skulptures, Korçë 10-22 Korrik 2017

Simpoziumi Internazional i Skulpturës dhe Arkitekturës , ditët e Pavilionit të Korçës , Shqiperi 2017

Korça mirëpret përseri edhe këtë vit një nga eventet e shumëpritur të kulturës në  këtë stinë , Simpoziumit te Skulpturës  se Parkut” 2017

Falë suksesit ndërkombëtar të viteve të kaluara, sivjet qyteti i Korçës i hap dyert edicionit të 8-të të Simpoziumit Ndërkombëtar të Skulpturës së Parkut, në një Edizion special i dedikuar Artistëve nga Azia e largët , 5 skulptor nga Japonia, Korea e Jugut, Kina dhe Taiwani do jenë personazhet që do të japin kontributin e tyre artistik me gdhendjen e skupturave të reja në gur  duke i dhuruar qytetit 5 vepra të reja e duke rritur kështu në 52 numrin e punimeve të vendosura në platfomën ekspozuese të skulpturave në hyrjen e parkut “Rinia” dhe në hapësira të ndryshme publike të qytetit. Shumë nga artistët pjesëmarrës janë të afirmuar në arenën ndërkombëtare të artit bashkëkohor .

Bashkia e qytetit  Korçë  është institucioni vendor unik në Shqipëri që ka raportin më miqësor dhe bashkpunues me artistët e arteve pamore.

Në Korçë zhvillohen çdo vit filluar që nga 2008 Simpoziumi Ndërkombëtar “Skulptura e Parkut” që kanë lidhje me emrin e ish Kryetarit të Bashkisë Korçë z.Niko Peleshi si një ndër të paktët drejtues lokalë, intelektualët vizionar, dashamirës i artit ku në bashkpunim me artistin shqiptar Genti Tavanxhiu i dhanë jetë këtij aktiviteti duke ftuar Artistë nga e gjithë bota të cilët i dhuruan ketij qyteti skulptura në gur dhe mermer me karakter monumental modern , duke shënuar kështu një ngjarje historike  në artit shqiptar. Këto vepra të rëndësishme do lënë gjurmë në psikologjinë e artistëve shqiptarë dhe do i ndihmojn ata të dalin jashtë regullave të ngurta të shkollave të Europës lindore figurative.

Një laborator i tille është shumë i rëndësishëm për vetë artistët sepse ndihmon në promovimin e punës dhe në konfrontimin e saj me punime të artistëve të tjerë.

Zhvillimi i tij behet në ambiente e Parkut Rinia dhe  mundëson qytetarët të bëhen spektatorë e të shikojnë se si artistët,  transformojn një bllok guri  në  një vepër arti. Ky është vetëm një nga aspektet e Simpoziumit mbasi zhvillimi i tij konsiston kryesisht në punën e skulptorëve në kontakt të ngushtë njeri me tjetrin ku krijohen njohje e miqësi të reja të cilat mund të kthehen në të ardhmen në bashkëpunime e eksperienca të reja apo thjesht miqësi mes artistëve .

Korça shënon një tjeter Risi këtë vit në historinë e Shqipërisë, Simpoziumi i Arkitekturës që do të organizohet nga data 15-22 korrik , Ditët e Pavilionit në Korçë 2017 .

Kuratoret , arkitekti Jurtin Hajro dhe artisti skulptor Genti Tavanxhiu ideuan Simpoziumin e parë te arkitektures në Shqipëri, duke bashkuar arkitektët dhe skulptorët për një produkt unik artistik. Aktiviteti është mbështetur nga Bashkia e Korçës, Ministria e Kulturës dhe Ambasada Holandeze në Shqipëri.Arkitektura dhe Skulptura si dy disiplina hapësinore që krijojnë artistikisht gjuhën e tyre formale, janë krijuar diku në mënyrë paralele ose mbivendosura mbi njëri-tjetrin. .Pas shumë vitesh të kultivimit dhe promovimit të skulpturës si art publik dhe pas shumë iniciativave të rigjenerimit të hapësirave publike nëpërmjet arkitekturës, Korça bën një vend të përshtatshëm, ku ky dialog ndërdisiplinor mund të vendoset dhe materializohet.

Ky dialog është vendosur në një bazë të përbashkët, për komunikim, për krijimin: Ditët e Pavilionit në Korçë përmes Modelimit të Idesë.

Simpoziumi synon krijimin e skulpturës dhe objekteve të arkitekturës.

Në një nga hapësirat publike të qytetit do të instalohen 4 skulptura dhe 4 struktura të lehta – Pavilionë. Gjatë gjithë këtij konfrontimi është përcjellë ndjeshmëria e cila gjen rrënjë në vlerat estetike urbane në Korçë. Përtej realizimit të objekteve, ngjarja synon të krijojë hapësirat e diskutimit midis arkitektëve, akademikëve skulptorë dhe studentëve të hapur për pjesëmarrje publike.

4 Arkitektët do të vendosin për lidhjen e tyre me 4 Artistë Skulptor, për të krijuar veprat e tyre që komunikojnë me skulpturën në pjesën e caktuar në Parkun e qytetit. Çdo arkitekt do të marrë idenë e skemës nga një skulptor. Dizajni i pavijonit pritet të zërë rrënjë në llojin e lidhjes me skulpturën.

Ideja është që të krijojë një dialog të caktuar midis dy artefakteve dhe të ballafaqohet me dy disiplina në raportet e tyre me publikun.

Një veprimtari e caktuar, e cila mund të përsëritet, mund të bëhet një vlerë dhe pikë tërheqëse jashtëzakonisht e rëndësishme për një qendër qytetesh dhe kulturore siç është Korça, ku marrëdhënia e ndërtimit është përjetuar si një pjesë e rëndësishme e estetikës urbane.

Blerina Mali

Artists and Architects – Modeling the Idea @ Pavilion Days Korça (Albania) 10 – 22- July 2017

International Architecture and Sculpture Symposium  Korça , Albania 10-22 July 2017

Image may contain: 9 people, people smiling

PAVILION DAYS IN KORÇA,  Albania 2017 – modeling the idea

  
  

Pavilion Days in Korca 2017 is the first Architectural Symposium in Albania, bringing together architects and sculptors for a unique artistic product.

The event is supported by the Municipality of Korca, Ministry of Culture, and, Dutch Embassie in Albania.

This symposium helps the city of Korça in building a new and contemporary tradition, on the continuation of sculpture symposiums.

Korça can become a pioneer not only in Albania, but also in the region, in:- Promotion of architectural and contemporary art values, serving the citizens;

– Experimentation on the artistically and architectonic composition, on design and construction technics;After many years of cultivating and promoting sculpture as public art, and after many initiatives of regenerating public spaces via architecture, Korça makes an appropriate place, where this interdisciplinary dialogue can be situated and materialized.

This dialogue is set on a common ground, for communicating, for creating: Pavilion Days in Korça through Modeling the Idea.A certain activity, which might be repeated, can become an extremely important value and attraction point to a city and cultural center such as Korça, where the relationship of building is experienced as an important part of the urban aesthetics. The symposium aims the creation of sculpture and architecture artifacts.

In one of the public areas of the city there will be installed 5 sculptures and 4 light structures – Pavilions. Throughout this confrontation it is conveyed the sensibility which find roots at the urban aesthetics values in Korça. Beyond the realization of the artifacts, the event aims to create discussion spaces among architects, sculptors academics and students opened for public participation.
4 Architects will decide on their relation, to create their own works communicating with the sculpture at the assigned lot in the Park of the city. Each architect will receive the sketch idea of from one sculptor. The Pavilion design is expected to take root on the kind of relation with the sculpture.
Public spaces in Korça, preferably undesigned/unplanned parks, which make up the infantile setting for the authors’ assignment, and also profit from their revitalizing interventions.The idea is to establish a certain dialogue between the two artifacts and to confront the two disciplines in their relation to the public.
The activity will take place in a 10-day schedule. During these days event architects will have the support of 2 architecture students, and a technical staff, made available by the construction companies. At every end of the day, in a space where public participation is made possible, an architect and a sculptor will be part of a platform to generate discussions on themes and topics in relation to relevant activities and the everyday life of the city.

– To alter an undefined space, in a place dedicated to a distinct character. This character is free to be defined/ set by the artist and the architect, who will transmit their concrete message;

– The pavilion situated in the city park, must create a spatial dialogue by building a relation with the public, the visitor, or the user.During the 7 days of the symposium, the following activities will be developed in parallel to the project ideas:

Curator:

Genti Tavanxhiu (Artist/Sculptor)

Jurtin Hajro ,Architect (Commonsense Studio )

Blerina Mali (Event Advisor)

Kapriçot në Skulpturë dhe Arkitekturë.

Korça , është i vetmi qytet që i rrëmben skenën e Artit të gjitha qyteteve të tjera dhe vendos të prezantojë kapriço në art dhe arkitekturë , ku jo vetëm tregon se traditat që ka pasur nuk i ka humbur por po i trashëgon duke u bërë pioniere e artit bashkëkohor , zgjon shpresën e të gjithë artistëve për një ndryshim rrënjësor i cili po pritej me kohë.
Promovimi i guximshëm që Bashkia e Korçës po bën në kulturë ka risjellë një debat të ri në pjesën artistike dhe intelektuale të shqiptarëve.
Për të 8-n herë, edhe këtë  vit arrin te jetë në qendër të vëmendjes , ky qytet po mirepret Simpoziumin Ndërkombëtar të Skulpturës duke i dhënë artistëve liri të plotë krimtarie .

Edizion special i dedikuar Artistëve nga Azia e largët , 5 skulptor nga Japonia, Korea e jugut, Kina dhe Taiwani do jenë personazhet e ketij eventi , ku me punimet e tyre do i shtojne  vlerat artistike qytetit.

Kuratori i Simpozimit , Artisti skulptor Genti Tavanxhiu , shprehet se nëseleksionimin e artistëve që kanë marrë pjesë në Simpoziumin e Skulpturës “Korça Park” ideuar nga ish-kryebashkiaku i 2008 të ketij qyteti Z.Niko Peleshi ,është munduar të ftoj në përgjithsi skulptor të njohur në skenën internazionale me karakter hibrid, dmth artiste të lindur në një vend dhe që aktualisht jetojnë ose kanë kaluar  vite  në  nje vend tjetër . Kështu kemi këtë vit Koreanen Jina Lee  e cila jeton dhe  punon në  Australi , apo Japonezin Kei Kanamura i cila ka jetuar  per shumë vite në Itali. Keto artistë kanë përzier  kulturën e tyre me traditat e vendit ku jetojnë duke shfaqur situata  befasuese .

Janë pikërisht keto epiqendra e  interesimit tonë, pasi në perzgjedhjen e artistëve pjesemarres jam kunder konformizmit sidomos ne art pamor që nuk e pranon vetë ky zhaner krijues..  – shprehet Tavanxhiu.

Në muajin Korrik 10-22 , 2017 Parku Rinia do të kthehet në një studio në natyrë , ku jo vetëem do krijohen veprat artistike  që do ti mbeten qytetit duke  quar kështu në 47 numrin e tyre , por edhe qytetarët  mund te shijojne nga afer realizimin  e skulpturave .

Pak  fjalë rreth kuratorit Genti Tavanxhiu , Artisti skulptor me origjinë shqiptare me famë interkontinentale , ku me veprat e tij është bërë skulptori shkodran më i njohur në botë ,  me një karriere tashmë 20 vjecare tepër të  sukseshme i cili konkurron me artistët  më të famshëm të kësaj fushe, kthehet fitues  i çmimit të  parë nga simpoziumi i Tehranit në Iran 2017 , ku u përzgjodh nga 35 artiste  internazional . Karriera e  tij këtë  vit vazhdon më tej ku do e qojnë në Taiwan, Luksenburg, Cipro , Itali .

është menaxher i AIESM (Shoqata Ndërkombëtare për Ngjarjet Monumentale të Skulptures) në Shqipëri dhe agjent në Itali, si dhe anëtarë i ISSA (Aleanzës tëSimpoziumeve Internazionale të Skulptures) në Tongling të Kinës. Në dy dekadat e fundit ka qënë pjesë e ekspozitave të rëndësishme kombëtare dhe ndërkombëtare, duke ju dhënë disa çmime.

Tavanxhiu organizoi, koordinoi dhe drejtoi tetë simpoziume skulpture ndërkombëtare në Korçë (Shqipëri), një në Elbasan (Shqipëri) dhe tre simpoziume në travertin, në Spinetoli (Itali), dhe për herë të parë në historinë e Shqipërisëështë pjesë e grupit organizues të Simpoziumin të Arkitekturës, Projekti i cili miratohet edhe nga Ministria e Kulturës së Shqipërise

Skulpturat e tij monumentale janë të pranishme në shumë vende publike dhe koleksione private në SHBA, Shqipëri, Gjermani, Spanjë, Portugali, Zvicër, Itali, Francë, Rumania, Mali i Zi, Qipro, Turqi, Emiratet e Bashkuara Arabe, Kina, Japonia, Egjipti, Siria, Irani , Izrael dhe Tawain.

 

Blerina Mali 

Ide – Enderr –Kapriço

Binomi : Politikë – Art , abstrakt sa dhe realist , ecin bashkarisht pranë njëra tjetrës .
Të bësh politikë nuk është vetem të jesh në shërbim të popullit e tu kushtohesh problemeve sociale , por të krijosh edhe evente kulturore , pasi kultura jo vetëm e edukon një popull por edhe e qytetëron .
Këtë vit pas një bashkpunimi 2 vjeçarë diskutimesh , arritëm të bëjmë realitet një :
Ide – Enderr – Kapriço sa abstrakte po aq dhe intriguese .
Skulptura në Arkitekturë / Arkitektura në Skulpturë, Modelimi i Idesë në Korçë – u ideua nga Artisti Genti Tavanxhiu dhe Arkitekti Jurtin Hajro .
Artisti dhe Arkitekti shtyhen më tej duke kaluar limitet e njerës apo tjetrit zhanër , duke e kthyer bashkupunimin e tyre në një kapriço , ku aktoret kësaj rradhe janë 5 Skulptorë nga Asia e Largët dhe 5 Arkitektë . Ky dialog , vendoset në një platformë të perbashket që sjell komunikim, bashkëpunim, krijim, ne qytetin e Korçes, duke shenuar per herë te parë në historine e Shqiperise një tjeter Event Unik , Simpoziuimin e Skulpturës dhe te Arkitekturës . Projekti u miratuar nga Ministria e Kulturës dhe Bashkia Korçë.
Për 8 vite rradhasi kemi kuruar Simpoziumin e Skulptures i cili ka ngjalllur mjaftë interes edhe nga publiku shqiptar, jo vetëm ai korçar .
Bashkia e qytetit i Korçës është institucioni vendor unik në Shqipëri që ka raportin më miqësor dhe bashkpunues me artistët e arteve pamore.
Në Korçë zhvillohen çdo vit filluar që nga viti 2008 Simpoziumi Ndërkombëtar i “Skulptura e parkut” që kanë lidhje me emrin e ish Kryetarit të Bashkisë Korçë z.Niko Peleshi si një ndër të paktët drejtues lokalë, intelektualët vizionar, dashamirës i artit ku ne bashkpunim me artistin shqiptar Genti Tavanxhiu ftuan Artistë nga e gjithe bota të cilet vendosën skulptura publike në gur dhe mermer me karakter monumental modern .
Kjo është një ngjarje historike për Shqiperine dhe për historinë e artit shqiptar.
Pas vitesh tradite në kultivimin e skulpturës si art publik, dhe pas nismash të shumta rigjeneruese të hapësirave publike nëpërmjet arkitekturës, Korça përbën vendin ku mund të bazohet dialogu ndërdisiplinor,duke gjetur aty përballjen e tyre konkrete formale.
Arkitektura dhe Skulptura përbëjnë dy disiplina hapësinore të cilat ndërtojnë një gjuhë shpeshherë paralele apo dhe të mbivendosur. Kufiri mes tyre sa vjen e shkrihet, ndoshta në mënyrë edhe të pavetëdijshme, ndërkohë që në perceptimin vizual të bashkëkohores përballemi me krijime interferuese që nuk mund të përkufizohen më aq qartë.
Në Shqipëri mund të vërehet se këto dy disiplina kanë mundur të shprehen kryesisht në përfundim të proceseve thelbësisht të ndryshme: skulptura është menduar dhe zhvilluar e lirë në organizime krijuese të tilla si simpoziumet apo ekspozita, ndërkohë që arkitektura është zhvilluar e udhëzuar/kufizuar në projektim e ndërtim.
Ndërkohë që ndërkombëtarisht këto dy disiplina përballen në fronte, ku nëpërmjët idesë së modeluar, veshtirë ndahen nga njëra-tjetra.
Pas vitesh tradite në kultivimin e skulpturës si art publik, dhe pas nismash të shumta rigjeneruese të hapësirave publike nëpërmjet arkitekturës, Korça përbën vendin ku mund të bazohet dialogu ndërdisiplinor, duke gjetur aty përballjen e tyre konkrete.

Blerina Mali

Soffio.. travertine h 110 cm . San Benedetto del Tronto, Italy 2017

Scultura viva si svolge ogni anno, con un duplice obbiettivo. Il primo è quello di consentire al pubblico di “vivere e diventare spettatori privilegiati ” durante la nascita e lo sviluppo di un’opera d’arte scultorea, seguendone tutte le sue fasi. Il secondo è quello di realizzare una vera e propria galleria d’arte all’aperto lungo la passeggiata del molo sud. L’ evento rappresenta un momento di alta creatività artistica dove ogni anno vengono invitati alcuni scultori che realizzano una loro opera d’arte trasformando cosi Molo sud in una Galleria d’Arte all’ aperto, una vera raccolta di sculture in travertino.
Quest’ anno è stato invitato a partecipare l’artista Genti Tavanxhiu che realizzerà, l’opera “Soffio”.
Genti è conosciuto a San Benedetto per essere l’autore del bellissimo monumento a Monsignor Sciocchetti, soprannominato “la vela” e per aver vinto diversi concorsi internazionali di scultura .lui è il vincitore di altri due premi a San Benedetto del Tronto : primo premio Concorso BIM, Arte Insieme -Collettiva di Artisti Sensibili 2016, ed il primo premio del Concorso internazionale di Scultura organizzato dal Museo della Pietraia dei Poeti nel 2014
Il Progetto “Soffio” è realizzato dall’ artista in travertino alto 110 cm .
L’artista spiega cosi la sua neoscultura – Secondo il mio pensiero la forma è relata ad un idea che alloggia nelle camere della mente , e con tempo e le esperienze emerge diluita e pronta per la fusione con la materia . La mia tende ad una sensibilità tinta di codici astratti della bellezza a volte indefiniti, che si comportano come esseri danzanti, mossi dalle correnti .

 

 

 

 

Art Exhibition , Italy 2017

Dal  03-18 giugno  2017 si terrà presso la sede della Palazzina Azzurra una mostra  collettiva  di  artisti internazionali  che partecipano alla 21 ° edizione di Scultura Viva, San Benedetto del Tronto, Italia.

In questa esposizione  l ‘artista Genti Tavanxhiu  mostra  per la prima volta le sue opere di pittura, dove i colori e la forza d’autore si distinguono andando in ‘armonia con le forme delle sculture da lui presentate.

Le opere, per le sue contenuti dimensioni, vogliono  stimolare non solo la vista ma anche il tatto, infatti le cavità le sporgenze e la diversa lavorazione delle superfici creano non solo variazioni cromatiche ma anche sensazioni tattili che possono essere percepite dalle persone con disabilità visive.

La genialità dell’artista risiede nella sua capacità di rinnovare costantemente il suo linguaggio plastico che prende spunto dagli archetipi della cultura del passato che vengono rielaborati ed interpretati in chiave moderna e, come dice Stefano Papetti: “…Nascono così delle sculture capaci di suggestionare l’osservatore e di farlo riflettere sui misteri del creato, superando d’un balzo il vortice di suggestioni effimere suggerite dalla contemporaneità..

L’artista preferisce lavorare la  pietra per realizzare le sue sculture ,  poiché questo materiale è costante nel tempo, rappresenta la concretezza e tiene energia positiva. È evidente che la realizzazione di ogni idea in materiale solido richiede lunga esperienza.

Tavanxhiu artisticamente, usa  una forma pura. Il suo stile si esprime in un linguaggio astratto con tendenze minimaliste, a volte usando i simboli e le linee, con effetto immediato, pur mantenendo la semplicità delle forme. Forza impiegata  nei  rapporti tra  i piani costruiscono una caratteristica del suo lavoro  per avere una forma di espressione che si differenzia ogni volta. Egli non crede nelle coincidenze, ma è convinto che ciò che egli esprimerà attraverso l’arte è il risultato di un pensiero maturo e logico.

I viaggi sono una grande opportunità per la crescita, per aprire la mente, il contatto con il mondo, con le persone, con le situazioni strane, sono importanti per avere una visione su scala globale e di maturare  il suo linguaggio di creatività . Istruzione in diversi paesi ha plasmato la sua performance artistica come genere ibrido. La sua creatività nasce da tutta questa quantità di energia accumulata, appaiono a poco a poco formando uno stile con un look di astrazione espressiva, un linguaggio indiretto. Gli elementi che lo fanno hanno espressione influenza internazionale da tutte le culture, perché le radici di studi basati sulla psicologia umana.

Genti è conosciutissimo a San Benedetto per essere l’autore del bellissimo monumento a Monsignor Sciocchetti, soprannominato “la vela”, che domina maestoso l’ultimo tratto del MAM e per aver vinto diversi concorsi internazionali di scultura.

Negli ultimi 20 anni ha partecipato ad importanti mostre e concorsi nazionali ed internazionali , ottenendo diversi primi premi .

L’ultimo 1° premio  lo ha vinto nel simposio-concorso di Teheran, in Iran. Organizzato ogni anno dal Comune di Teheran, il simposio si propone di aiutare abbellire la città e l’ambiente urbano e di familiarizzare i cittadini con il moderno processo di creazione dell’arte visiva.

Non è la prima volta che vince il primo premio . Tavanxhiu è il vincitore di  altri due premi  : primo premio Concorso  BIM,  Arte Insieme -Collettiva di Artisti Sensibili 2016, ed  il primo premio del Concorso internazionale di Scultura organizzato dal Museo della Pietraia dei Poeti di San Benedetto del Tronto 2014

Tavanxhiu è   il direttore dell’AIESM (Associazione Internazionale Eventi di Scultura Monumentale) in Albania e agente in Italia, nonché membro di ISSA (International Sculpture Symposium Alliance) a Tongling, Cina.

Genti Tavanxhiu è uno degli albanesi d’Italia, noto per i suoi successi nel campo della scultura monumentale, stimate in mostre di congressi nazionali ed internazionali.

Tavanxhiu ha organizzato, coordinato e diretto otto simposi internazionali di scultura a Korça (Albania), uno a Elbasan (Albania) e tre simposi in travertino, a Spinetoli (Italia) e per la prima volta nella storia dell’Albania, organizza il Symposium di Architettura approvato dal Governo e dal Ministero della Cultura Albanese.

Inoltre ha partecipato a numerosi simposi internazionali e le sue sculture monumentali sono presenti in molti luoghi pubblici in USA, Albania, Germania, Spagna, Portogallo, Svizzera, Italia, Francia, Romania, Montenegro, Cipro, Turchia, Emirati Arabi Uniti, Cina, Giappone, Egitto, Siria, Iran, Israele e Taiwan.

La sua carriera quest’anno va avanti, dove l’iniziativa di Taiwan, Lussemburgo, Cipro, Cina.

Blerina Mali

 

  

 

                               

 

  

Albanian artist Genti Tavanxhiu has won the first prize at Tehran International Sculpture Symposium with his sculpture “Fragile”.

20170513_130947

Albanian artist Genti Tavanxhiu has won the first prize at the 8th Tehran International Sculpture Symposium for his 280cm-high limestone sculpture “Fragile”.

The works created at the 8th Tehran International Sculpture Symposium (ended May 14) will remain at Milad Tower in Tehran until June 21 for public viewing. Among the travertine works is a 280 cm tall piece ‘Fragile’ by the first-prize winner of the 8th edition, Albanian artist Genti Tavanxhiu.                 Fragile is an abstract form in design. With its superimposed oval discs one above the other, in balance that, based on my personal artistic searches, it is capable of transmitting a code of aesthetics and perfect harmony. The Sculpture, despite its volume of stone, appears light thanks to the hole in the lower section. The central axis as usually happens in my works , does not meet the rigid structure of the monolith, but it is decentralized thus increasing its dynamism and diagonal tension. In this way I try to remove my artistic production from the now obsolete static sculpture and inadequate to fulfill the educational role in today’s society – said Tavanxhiu .

Genti Tavanxhiu is a member of the International Association for Monumental Sculpture Events and of the International Sculpture Symposium Alliance. During the past two decades, he has been active at important international exhibitions, and awarded several prizes. He organized eight  international sculpture symposiums in Korça ,Albania and three symposiums in travertine in Spinetoli, Italy. His sculptures are present at many public places and private collections in the US, Albania, Germany, Spain, Portugal, Switzerland, Italy, France, Romania, Montenegro, Cyprus, Turkey, UAE, China, Japan, Taiwan , Egypt,Luxembourg, Taiwan , Iran, and Syria.

 

Artisti shqiptar, Genti Tavanxhiu, vlersohet me çmimin e parë

18447615_1952451891447562_2930834371368712656_n

Artisti shqiptar, Genti Tavanxhiu, vlersohet me çmimin e parë në edicionin e tetë të Simpoziumit Ndërkombëtar të Skulpturës në Teheran me skulpturën “Fragile”
Fragile, eshte punimi i fundit i artistit i gdhendur ne gur 280cm  i lartë ku methjeshtësinë dhe pastërtinë e formës trasmeton Ritmin që është shpërndarë me anë të formave gjeometrike të paraqitur në formë amorfe eliptike e  udhëton në një harmoni të ngjashme me bioritëm, formë elegante dhe në të njëjtën kohë e brishtë . Abstrakte. Me disqet e saj të mbivendosura ovale njëra mbi tjetrën, në ekuilibër që, bazuar në kërkimet personale artistike, është në gjendje të transmetojë një kod estetikë dhe harmoni të përsosur. Skulptura, pavarësisht vëllimit të saj prej guri, duket e lehtë falë vrimës në pjesën e poshtme. Aksi qendror nuk plotëson strukturën e ngurtë të monolitit, por është decentralizuar duke rritur kështu dinamizmin dhe tensionin diagonal.

Artisti preferon punimin e gurit për të realizuar skulpturën pasi  ky materialështë i pandryshueshëm në kohë, përfaqëson konkretësi dhe  mban energji pozitive. Është e qartë se realizimi i çdo ideje në material të ngurtë kërkon përvojë të gjatë.

Tavanxhiu artistikisht, kërkon një formë të pastër. Stili i tij shprehet ne  një gjuhë abstrakte me tendenca minimaliste, ndonjëherë duke përdorur simbole dhe linja me ndikim të menjëhershëm, dhe duke ruajtur thjeshtesine e formes . Forca e angazhuar në marrëdhëniet e tyre me planet më të gjera ka ndërtuar karakteristikat e punës se tij , duke punuar vazhdimisht që të ketë një formë shprehjeje që çdo herë ndryshon.  Ai nuk beson në rastësi, por është i  bindur se ajo që ai do të shpreh nëpërmjet artit është rezultat i pjekur dhe logjike i nje mendimi .
Udhëtimet  jane nje  mundësi e madhe për rritje, te hapin mendjen, kontakti  me botën, me njerëz, me situatat e çuditshme,jane te rendesishme per të pasur një vizion në shkallë globale dhe per tu pjekur ne krimtari . Edukimi në vende të ndryshme ka formuar performancën e tij  artistike si një zhanër hibrid . Krijimtarinë e tij  lind nga të gjitha këto sasi të energjisë të akumuluara , shfaqet gradualisht duke formuar një stil me pamjen e një abstraksion ekspresiv, një gjuhë indirekte . Elementet që e bëjnë shprehjen e tij  kanë ndikim ndërkombëtar nga të gjitha kulturat, sepse rrënjët e studimet bazohen në psikologjinë njerëzore.

Artisti skulptor me origjinë shqiptare me famë interkontinentale , ku me veprat e tij është bërë skulptori shkodran më i njohur në botë ,  me një karriere tashmë 20 vjecare tepër të  sukseshme i cili konkurron me artistët  më të famshëm të kësaj fushe është nderuar me çmimin e parë të skulpturës në Teheran. Me veprën që ai e ka realizuar gjatë kohës sa u mbajt simpoziumi. Dymbëdhjetë skulptorë të huaj dhe pesë iranianë kanë qenë pjesë e konkurrencës finale. Organizuar çdo vit nga Bashkia e Tehranit,  simpozium synon të ndihmojë ne  zbukurimin e  qytetin dhe mjedisin urban si dhe të familjarizojë qytetarët me procesin e krijimit te artit pamor modern .

Genti Tavanxhiu është një nga shqiptarët e Italisë, i mirënjohur me arritjet e tij në fushën e skulpturës monumentale, i vlerësuar në ekspozita e simpoziume kombëtare e ndërkombëtare .

Nuk eshte hera e pare qe ai triumfon . Tavanxhiu eshte fitues i 2 cmimeve te para ne vitin 2016 e 2015 ne 2 ekspozita arti ne Itali . Skulpturat e tij monumentale janë të pranishme në shumë sheshe publike në SHBA, Shqipëri, Gjermani, Spanjë, Portugali, Zvicër, Itali, Francë, Rumania, Mali i Zi, Qipro, Turqi, Emiratet e Bashkuara Arabe, Kina, Japonia, Egjipti, Siria, Irani , Izrael dhe Tawain,. Pas shumë vitesh pune e suksesi në Itali, pas shumë eksperiencash të grumbulluara në evenimente kombëtare e ndërkombëtare, skulptori Genti Tavanxhiu në bashkëpunim me qendrën e kulturës “Vangjush Mio”, Korçë zhvillon çdo vit në qytetin e Korçës Simpoziumin e Skulpturës e cila  ka terhequr jo pak vëmendje për 47 veprat e artistëve pjesëmarrës të ftuar në 7 edizionet e kaluara.

 

Karriera e  tij këtë  vit vazhdon më tej ku do e qojnë në Taiwan, Luksenburg, Cipro , Itali, Kine.

Blerina Mali

Zeugma. H 80 cm. Basalt. Gaziantepe. Turkey 2017

18595506_1962730480419703_6536575211000897365_o

Pak fjalë rreth Genti Tavanxhiu , Artisti skulptor me origjinë shqiptare me famë interkontinentale , ku me veprat e tij është bërë skulptori shkodran më i njohur në botë , me një karriere tashmë 20 vjecare tepër të sukseshme i cili konkurron me artistët më të famshëm të kësaj fushe, kthehet fitues i çmimit të parë nga simpoziumi i Tehranit në Iran 2017 , ku u përzgjodh nga 35 artiste internazional . Karriera e tij këtë vit vazhdon më tej ku do e qojnë në Taiwan, Luksenburg, Kine, Cipro , Itali .
Edukimi në vende të ndryshme ka formuar punën e tij artistike si një zhanër hibrid. Arsimi i parë i artit në Shqipëri dhe më vonë në Itali, fillon në dekadën e viteve 80-90.
Tavanxhiu shprehet keshtu rreth kerkimit ne krimtarine e tij : – Duke punuar me materiale të forta – Si guri dhe mermeri – ka qenë një dëshirë për çdo artist të pasionuar. E kisha zbuluar këtë ëndërr në Itali. Është e qartë se realizimi i ndonjë ideje në material të ngurtë kërkon përvojë të gjatë. Pra, pozicioni im artistik duhej të udhëtonte nëpër vende dhe kultura të panjohura. Si gjithmonë, filozofia ime e punës fillon me zgjidhje balancuese estetike. Shmangia duke qenë e parëndësishme, e dukshme ose e zakonshme, dëshiroja të prezantoja stilin tim, një gjuhë abstrakte me tendenca minimaliste, ndonjëherë duke përdorur simbole dhe linja me ndikim të menjëhershëm. Forca e angazhuar në marrëdhëniet e tyre me planet më të gjera ka ndërtuar karakteristikat e punës sime. Unë i kam paraqitur ato me të gjitha tiparet e fytyrave të tyre duke përdorur mediat e ndryshme. Në përpjekjen për të përfaqësuar anën e errët të mendjes njerëzore, zgjidhjet që unë kam gjetur duken të arsyeshme. Tani një pjesë e repertorit tim në këtë lloj hulumtimi ka ndikuar në natyrën e punës sime dhe ka krijuar një mit personal.
G.Tavanxhiu është menaxher i AIESM (Shoqata Ndërkombëtare për Ngjarjet Monumentale të Skulptures) në Shqipëri dhe agjent në Itali, si dhe anëtarë i ISSA (Aleanzës të Simpoziumeve Internazionale të Skulptures) në Tongling të Kinës. Në dy dekadat e fundit ka qënë pjesë e ekspozitave të rëndësishme kombëtare dhe ndërkombëtare, duke ju dhënë disa çmime.
Tavanxhiu organizoi, koordinoi dhe drejtoi tetë simpoziume skulpture ndërkombëtare në Korçë (Shqipëri), një në Elbasan (Shqipëri) dhe tre simpoziume në travertin, në Spinetoli (Itali), dhe për herë të parë në historinë e Shqipërisë është pjesë e grupit organizues të Simpoziumin të Arkitekturës, Projekti i cili miratohet edhe nga Ministria e Kulturës së Shqipërise
Skulpturat e tij monumentale janë të pranishme në shumë vende publike dhe koleksione private në SHBA, Shqipëri, Gjermani, Spanjë, Portugali, Zvicër, Itali, Francë, Rumania, Mali i Zi, Qipro, Turqi, Emiratet e Bashkuara Arabe, Kina, Japonia, Egjipti, Siria, Irani , Izrael dhe Tawain.
Blerina Mali , 2017